Stolik grillowy – krok po kroku

Sezon grillowy w pełni. Ta forma relaksu na świeżym powietrzu to dla wielu z nas nieodłączny element każdego tygodnia. Podczas grillowania przydaje się niewielki, stabilny stolik. Może on posłużyć i do przygotowywania potraw, i jako miejsce na wszelkie akcesoria potrzebne do obsługi grilla.

Solidny drewniany stolik możemy w prosty i szybki sposób zbudować samodzielnie.

Potrzebne są do tego następujące narzędzia: piła do drewna, piła grzbietnica, kątomierz, miarka, wiertarka, wkrętarka, kombinerki, klucz płaski rozmiar 13, szlifierka oscylacyjna, blok ścierny, papier o grubości 120-150, wiertło rozmiar 2, 7, 8, wkręty do drewna o długości około 4 cm oraz 7 cm o średnicy 2,5 mm, dwa wkręty do drewna o średnicy 8 mm i długości około 14 cm, klej do drewna, lakier wodoodporny, pędzel.

Stolik wykonam z drewna sosnowego. To najlepszy gatunek drewna do mebli. Będą mi potrzebne kantówki sosnowe (5 sztuk listew o orientacyjnych wymiarach: 4 cm grubości x 5 cm szerokości x 85 cm długości). Do tego blat sosnowy o wymiarach 60 x 120 cm. Wszystkie wymienione elementy są powszechnie dostępne w sklepach budowlanych.

We wszystkich czterech kantówkach w odległości 47 cm od końca (mierzę to miarką) nawiercam otwór wiertarką, żeby pod kantówkę w miejscu wiercenia podłożyć drewnianą listewkę. Zapobiegnie to stępieniu wiertła.

Otwór nawiercam na środku kantówki wiertarką z wiertłem o rozmiarze 8. Na płaskiej powierzchni nakładam na siebie dwie kantówki, w kształcie litery X, tak aby wywiercone otwory się pokrywały. W otwór wkładam wiertło, którym wcześniej wierciłem, żeby ustawić kantówki we właściwym rozstawie.

W tym celu dłuższe odcinki kantówek (tworzących nogi stołu) należy ustawić w odległości 60 cm (właściwy rozstaw) od zewnętrznych krawędzi, a następnie ścisnąć ściskiem stolarskim obok wiertła, aby zapewnić konstrukcji sztywność.

Końce dłuższych odcinków kantówek (tworzących nogi stołu) przycinam tak, aby stały prosto na podłożu.

W tym celu na końcu kantówek do zewnętrznych krawędzi przykładam listwę i wykreślam ołówkiem linię, która wyznacza miejsce cięcia.

Odkręcam ścisk, wyjmuję wiertło stabilizujące i przycinam kantówki wzdłuż wyznaczonej linii.

Tę samą operację wykonuję na drugim końcu kantówek, gdzie będzie spoczywał blat.

Powyższe czynności powtarzam z drugą parą nóg.

Piątą kantówkę nawiercam pośrodku czoła z obydwu stron wiertarką z wiertłem o rozmiarze 7 na głębokość około 8 cm.

Ośmiocentymetrowe wiercenie wykonam po zamontowaniu wiertła w wiertarce tak, żeby wystawało na taką właśnie wysokość. Wiertło wwiercam tak, aby całe zagłębiło się w drewnie.

Następnie czoło kantówki smaruję klejem.

Kantówki ponownie składam na kształt litery X. Do otworu wywierconego w kantówkach wkładam wkręt do drewna o średnicy 8 mm i długości 14 cm i montuję do czoła kantówki pokrytego klejem z wywierconym otworem.

Wkręt wkręcam kluczem płaskim, rozmiar 13. Dokręcam wkręt, jednak tak aby móc regulować rozstaw nóg. Rozstaw nóg ustawiam na szerokość 60 cm, mierząc od zewnętrznej ich strony. Te same czynności wykonuję z drugą parą nóg i łączę ją z kantówką pełniącą funkcję stabilizującą.

Konstrukcję stawiam na równym podłożu, jeszcze raz sprawdzam rozstaw obydwu par nóg (60 cm) i dokręcam śruby do oporu.

Kolejną czynnością jest montaż blatu do konstrukcji nóg.
Do nóg od strony krótszych odcinków dokręcam listwę o wymiarach 1,5 x 8 x 50 cm. Przedtem nawiercam listwę w miejscu połączenia z nogami.

Używam trzycentymetrowych wkrętów, które wkręcam wkrętakiem. Taką samą listwę dokręcam do drugiej pary nóg.

Następnie blat stołu kładę na równej powierzchni, do góry stroną, do której będą montowane nogi.

Konstrukcję nóg stawiam krótszymi odcinkami na blacie w równych odległościach od jego krawędzi. Po właściwym ustawieniu nawiercam wiertarką z wiertłem średnicy 2,5 mm po 3 otwory w listwach łączących nogi. W wywiercone otwory wkręcam wkręty o długości 2,5 cm, które połączą konstrukcję nóg z blatem stołu.

Stół jest gotowy do użytku.

Możliwość komentowania jest wyłączona.